FIZIOTERAPIJA FUCHS

TERAPIJA ZA AKTIVNE

POŠKODBA   NOTRANJE  STRANSKE VEZI -MCL

Ob poškodbi nastane močna bolečina na mestu poškodbe, spremlja jo podplutba na notranji strani kolenskega sklepa, koleno ima omejeno gibljivost.

Poškodbo hladimo, povijemo. Diagnostični postopek se nadaljuje s kliničnim testiranjem poškodovane vezi.

Delno prekinjena notranja stranska vez pri testiranju medialne stabilnosti kolenskega sklepa v iztegnjenem položaju goleni ne dovoljuje odpiranja kolena.

Popolna ruptura notranjega kolateralnega ligamenta se kaže s patološkim odpiranjem kolena pri testiranju v iztegnjenem položaju goleni.

Zdravljenje poškodbe je lahko  konzervativno tudi pri popolni rupturi, s imobilizacijo 2-3  tedene za akutno bolečinsko fazo. Poškodba se celi z močno brazgotino, ki običajno stabilizira notranjo stran kolena in prevzame del funkcije poškodovane vezi.

Toda po poškodbi koleno nima več enake funkcije stabilnosti. Zato je nujna krepitev stabilizatorjev kolena: fleksorjev kolena. Pri športnih aktivnostih se naj uporablja 2 –točkovna opornica.

Zelo učinkovita je operativna fiksacija poškodovanega ligamenta.

V primeru, da je združena poškodbe MCLin prednje križne vezi je operacija nujna, saj s klasičnim pristopom in jačanjem ne dosežemo stabilnosti kolena.

Zunanja rotacija in fleksija kolena

Nazaj... poškodbe spodnjih okončin

FUNKCIJA MCL:

· ZAVIRA ABDUKCIJO (VALGUS) V VSEH POLOŽAJIH KOLENA

· JE SINERGIST SPREDNJE KRIŽNE VEZI

· ZAVIRA KONČNI GIB ZUNANJE ROTACIJE

· JE SESTAVLJEN IZ 2 DELOV:

· POVRŠINSKI DEL

· GLOBINSKI DEL

 

POŠKODBE (natrganine) MEDIALNEGA KOLATERALNEGA LIGAMENTA V PRINCIPU ZELO DOBRO ODREAGIRAJO NA TERAPIJO Z PREČNO FRIKCIJO. ČE  JE FRIKCIJSKA MASAŽA NEUSPEŠNA POTEM IMAMO OPRAVITI Z PRIZADETOSTJO BURSE (BURSITIS). BOLEČINA SE V TEM PRIMERU POVEČA ALI OSTANE ENAKA.